« Vorige | 6 van 8 | Volgende » |
De combinatie van lokale ondernemers, regionale exposanten en een zeer inspirerende topspreker is een uitstekende formule, zo bewees de vierde editie van het Duurzaam Ondernemen Event (DOE).
Ieder jaar komen er meer bezoekers, die concrete kennis en producten ophalen om direct mee aan de slag te gaan. Circulair ondernemen is een actueel thema dat vraagt om een andere manier van denken. En precies dat had de organisatie voor ogen. Kijkend naar de reacties van de bezoekers is de opzet geslaagd: DOE gaf bijna de helft stof tot nadenken, 28% gaat plannen maken om zelf circulair te ondernemen, 14% weet al welke concrete actie ze gaan uitvoeren en 12% gaat de opgedane kennis delen binnen het bedrijf.
Tijdens het plenaire programma vond er via Buzzmaster continu interactie plaats met het publiek. Zo werden er vragen gesteld aan de vier lokale ondernemers Plushuis, Koninklijke Ginkel Groep, BAM en Boot ingenieursburo, die met praktijkvoorbeelden aantoonden dat er veel mogelijk is op het gebied van circulariteit. Plushuis vertelde over de circulaire douche, die 90% van het water hergebruikt. De eerste paar minuten verdwijnen vuil en zeepresten in het riool maar voor de minuten daarna wordt het water hergebruikt. Iedereen met een tuin zou zijn grond met afgevallen blad moeten bedekken: goed tegen onkruid en uitstekend voor bodemverbetering en voedselvoorziening voor vogels, aldus Wim van Ginkel. Kantooreigenaren vinden in BAM een goede partner om hun gebouw energieneutraal te maken en Kees Boot tenslotte ziet legio mogelijkheden voor hergebruik: bijvoorbeeld van gipswanden maar ook van de tientallen miljoenen vierkante meters plafondplaten die onze kantoren rijk zijn.
Na een korte pauze waarbij medewerkers van de Bombardon water en regionale hapjes uitdeelden, vertelde Rabobank Vallei en Rijn over hun Circular Economy Challenge. Deelnemer Gerard van Beek gaf aan dat hij in het begin zeer negatief was: ‘Ik dacht dat kost alleen maar tijd en geld en wat moet je ermee.’ Zodra hij echter inzichtelijk kreeg wat hij er mee kon en welke besparingen dit hem opleverde, ging hij helemaal om. Het is wellicht aan zijn enthousiasme te danken dat de Rabobank die middag al drie gegadigden kon noteren voor de volgende CE Challenge in 2019.
Vervolgens hield keynote spreker Thomas Rau het publiek een klein uur in de ban van zijn verhaal. Confronterend soms, met de nodige woordgrappen maar vooral met veel eye-openers. Het feit dat veel producten gemaakt worden met een beperkte houdbaarheid, is eigenlijk onverteerbaar. ‘Als de waterpomp van uw wasmachine na 3 jaar kapot gaat, dan zegt de fabrikant: hij ligt goed op schema.’ De oplossing: maak de fabrikant verantwoordelijk voor zijn product: ‘We willen helemaal geen wasmachine: we willen wasbeurten. Als de producent eigenaar blijft, zorgt hij er wel voor dat zijn producten lang mee gaan’, is de stelling van Rau.
Nadat nog twee mensen blij gemaakt werden met duurzame maatkleding van DutchSpirit t.w.v. € 795 sloot dagvoorzitter Arnoud Leerling het plenaire programma. Aansluitend was er nog alle gelegenheid om de exposanten te bezoeken en te genieten van een hapje en een drankje. Thomas Rau verkocht gesigneerde exemplaren van zijn boek Material Matters en natuurlijk was er veel belangstelling voor de auto van suiker. De studenten van de TU Eindhoven demonstreerden Noah, de meest circulaire auto ter wereld. Gemaakt van vlas in combinatie met bioplastic, dat gemaakt is van suiker. De auto is volledig recyclebaar en rijdt extreem zuinig. Met een bereik van 240 kilometer en een topsnelheid van 110 km. per uur, is het een prima stadsauto. Toch zal Noah niet in de markt gezet worden: de auto is bedoeld om de bewustwording te vergroten dat het anders kan – beter! En dat sluit naadloos aan bij de missie van DOE. Maar liefst 97% van de aanwezigen vindt het nuttig DOE jaarlijks of eens per twee jaar te organiseren: een boodschap waar de organisatie mee aan de slag kan.